Галина ТЕЛЬНЮК: «Думала, після плювка Бондаренко в українцях прокинеться гідність»
10.03.2011

Галина ТЕЛЬНЮК: «Думала, після плювка Бондаренко в українцях прокинеться гідність»

Українські виконавці нарешті організувалися у демонстративний протест проти скасування 50-відсоткової квоти на українську музику в ефірах радіостанцій та музичних каналів.

Кілька десятків артистів, зокрема сестри Тельнюк, репер Вова зі Львова, гурти «Гуляйполе», «ДельТора», «Самі Свої», прийшли під стіни комітетів Верховної Ради і просто неба дали півторагодинний концерт. Акція «Українську музику – в ефір!» стала музичним супроводом засідання парламентського комітету з питань свободи слова, який якраз доопрацьовує до другого читання проект змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» авторства депутата від Партії регіонів Олени Бондаренко.

Олену Бондаренко почуте, схоже, не надихнуло на відмову від її депутатської ініціативи. Вона вкотре наголошувала на своїх «благих» намірах, мовляв, прагне одного – дати слухачам право вибору, а на музичному ринку України створити конкурентні умови. Також депутатка продемонструвала власні вокальні здібності – як могла, затягла «Червону руту»... Ще один депутат-«регіонал» Вадим Колесніченко, зауваживши, що музичну квоту можуть скасувати уже в найближчий місяць, у коментарі «Радіо Свобода» сказав: «Мистецтво, яке вже 20 років на милицях і планує ще милицями послуговуватися, воно буде таке ж сіре і убоге. А мистецтво, яке без милиць пробивається, йому і квоти не потрібні... Досить уже підтримувати заради того, щоб вся наша культура така була. Скільки можна було, робили не по совісті – давали ці квоти. Не виросли? Що ж зробиш – треба конкурувати».

 

Коментарі для «ВЗ»

Галина ТЕЛЬНЮК, учасниця дуету «Сестри Тельнюк»
Галина ТЕЛЬНЮК: «Думала, після плювка Бондаренко в українцях прокинеться гідність»Якщо законодавчі зміни приймуть, для «Сестер Тельнюк» мало що зміниться, адже ми й так ніколи не були в ротації, ніколи не платили за ефіри. Так і молоді гурти: не були на радіо й не будуть. Ні ми, ні вони не є загрозою для Олени Бондаренко, яка дозволяє собі так насмішкувато співати «Червону руту», все одно проклинаючи все українське... Нові правила гри загрожуватимуть «розкрученим» виконавцям. Тому саме вони повинні бити на сполох. Та, очевидно, не розуміють ситуації – того, що це їх хочуть знищити. Йде наступ на всю українську музику. Жодна країна, яка позиціонує себе як національна країна, не йде шляхом, який пропонують нам «регіонали». У наших ефірах повинно бути 75 відсотків української музики. Тоді наші артисти зможуть конкурувати між собою, а не з тією навалою шансону, яким засмічені наші ефіри. У наших виконавців забирають останній майданчик для представлення творчості. На музичному ринку вже зараз повна тиша. Практично ніхто не може дозволити собі провести концерт чи поїхати у тур. Українська музика не цікава ні радіоефірам, ні піар-агенціям. Українському виконавцеві нереально потрапити в ефіри. Хіба що за гроші... Але ж і так він не зможе конкурувати з Вєрою Брежнєвою, у якої – сотні тисяч ротацій. Олена Бондаренко і загалом Партія регіонів плюють в обличчя українським виконавцям. І роблять це без жодного страху, адже знають, що не отримають за це по пиці. Я шокована, чому більшість українців – і виконавців, і слухачів – мовчать. Чому сидять притлумлені, наче в паралічі? Український слухач мав би протестувати: не заповнювати зали на концертах російських гастролерів, не вмикати телевізори та радіо, коли з них чути не українську пісню... Треба виховувати в собі самоповагу. Думала, після плювка Бондаренко в українцях прокинеться гідність. А ні – вмилися... Невже для нашого пробудження треба ще гірших заходів влади?
 
Вова зі Львова, репер
Для тих українських виконавців, які співають російською, скасування музичних квот не є проблемою, тим паче нагальною. Тому вони й не надто активно протестують. Але ж, окрім глобалізації світу і економічного аспекту життя, є ще життя культурне, духовне. Так склалося історично, що українська мова потребує не лише підтримки, а й захисту. Наша мова уже на грані вимирання. Скасують квоти на музику – доведеться ще радикальніше боротися за українську. Та вже зараз просто необхідно проявляти свою чітку громадянську позицію. Нам, артистам, не лише у творчості, а й виходами на площі, словами у мегафон...
 
Галина Гузьо





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com