ПРЕЗЕНТАЦІЯ: антологія сучасної ізраїльської та української поезії
12.04.2011

ПРЕЗЕНТАЦІЯ: антологія сучасної ізраїльської та української поезії

Шановні друзі!

Запрошуємо вас на презентацію проекту видання Антології сучасної ізраїльської та української поезії, що відбудеться 14 квітня о 18.00 в аудиторії Сертифікатної програми з юдаїки (підвальне приміщення 5 корпусу Національного університету «Києво-Могилянська академія», вул. Волоська, 8/5).

Укладання Антології сучасної ізраїльської та української поезії є спільним проектом видавництва «Дух і літера» та Центру юдаїки НаУКМА. Українські переклади будуть представлені в Антології паралельно оригіналам ізраїльських поезій. В окремий том увійдуть переклади сучасних українських поетів на іврит. З Ізраїлю вже надійшли добірки поезій Майї Бежерано, Роні Сомека, Ашера Райха, Аміра Ора, Ігоря Бяльського та ін. Серед учасників проекту з української сторони – Василь Герасим’юк, Наталка Білоцерківець, Юрій Андрухович, Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан, Мар’яна Савка, Володимир Цибулько, Богдана Матіяш, Галина Тельнюк, Іван Малкович та Олексій Зарахович. Із деякими поетами перемовини ще тривають. Увійдуть до Антології і поезії Василя Стуса. Реалізується проект за підтримки організації «Натів».

Майбутню Антологію представлятимуть керівник проекту директор Центру юдаїки НаУКМА Леонід Фінберг, директор Ізраїльського культурного центру Юлія Дор та координатор проекту Антології в Україні Юлія Морозюк.

Після презентації відбудеться спільний творчий вечір ізраїльського поета, перекладача та літературознавця д-ра Велвла Черніна та української поетеси Галини Тельнюк.

Велвл Чернін - автор кількох поетичних збірок на їдиші та однієї на івриті. Лауреат літературної премії ім. Давида Гофштейна за 1996 рік. Переклав російською мовою вибрані оповідання Шолом-Алейхема, Іцика Мангера та Хаїма Граде, п’єси Аврома Гольдфадена, роман Міхоела Фельзенбаума «Суботні сірники». Укладач та співредактор Антології єврейської поезії. Українські переклади з їдишу / Укл. та редактори: В. Чернін, В. Богуславська. — К.: Дух і Літера, 2007, 2011. Координатор проекту Антології в Ізраїлі.

Галина Тельнюк – поетеса, заслужена артистка України, автор більшості текстів пісень сучасного репертуару українського вокального дуету «Сестри Тельнюк». Лауреат премії ім. Василя Стуса за 1998 рік. Автор п’єси «У.Б.Н.», співавтор та учасник кількох театральних проектів: «Стусове коло», поетично-музичної вистави «Інкрустації» та ін. Учасник проекту Антології сучасної ізраїльської та української поезії.

Автори проекту переконані, що подорож українських поетів і читачів сучасним ізраїльським поетичним простором збагатить уявлення про єврейську культуру загалом і стане плідним джерелом для нових проектів у вітчизняній літературі. Водночас переклад української поезії на іврит стане ще одним кроком до відкриття української культури світові.

 

відео з презентації додано 6 травня 2011 року





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com