EXPRES.UA: Сестри Тельнюк про «хронічну хворобу росіян»
06.09.2016

EXPRES.UA: Сестри Тельнюк про «хронічну хворобу росіян»

Вони завжди стояли осторонь шоу-бізнесу. Їхні обличчя не миготять на телеекранах, їхні пісні не так часто можна почути на радіо (навіть популярну "Повертайся живим", записану із "Козак систем"), але... Заслужені артистки України Галя і Леся Тельнюк скрізь збирають аншлаги. Ось уже 30 років, пише газета "Експрес".

- Галино, як ви ставитесь до того, що в Україні й далі гастролюють російські співаки? Ось недавно лише після того, як обурилася громадськість, скасували концерт Віллі Токарева, який мав виступати у Києві...

- Тих виконавців привозять до нас так, ніби нічого не сталося. І це нонсенс, це ганьба! Знаєте, коли я побачила на палаці "Україна" величезні літери "Віллі Токарев", то ця ситуація нагадала мені якесь фантастичне кіно. Погодьтеся, такого не може бути у країні, яка перебуває у стані війни. Щодня на фронті гинуть українські хлопці, а в Києві - "розважайлівка", ще й на "русском языке". Це справжній абсурд та цілковите потворство, а ще - повна неспроможність влади захистити вуха наших людей і вберегти націю. Це абсолютно неможливі та недопустимі речі. Недопустимі, але вони є!

Нашій політичній "еліті" російські пісні не ріжуть вухо, бо вона й сама вихована на культурному смітнику Радянського Союзу, має зіпсовані смаки і поневолений розум. Тож була абсолютно здивована, коли українські виконавці порушили це питання. Та мусимо констатувати: після прийняття відомого закону на радіо насправді нічого не змінилося. Українських виконавців і україномовного продукту як не було в ефірах, так і немає. Там далі панують російські або ж російськомовні співаки... Дехто це легковажить, а то справа національної безпеки. Вважаю, якби останні 25 років у нас проводилась стратегічно правильна культурна політика, то й війни на Сході не було б.

- До речі, про війну: у Росії провели опитування - чи варто йти на поступки у переговорах з Україною щодо Донбасу. 62% росіян відповіли - ні. Вас дивує така затятість та непримиренність наших сусідів чи це вкладається у певні "матриці"?

Сестри Тельнюк про «хронічну хворобу росіян»- Звичайно, вкладається. Вони завжди ставилися до нас як до своєї власності та вважали частиною Росії - ще однією своєю губернією. Звідси - ота їхня агресивність... Чи це лікується? Ні, не лікується. Тому що вони та-а-а-акі. І ця відмінність ледь не на фізіологічному рівні. У мене іноді складається враження, що в росіян навіть мізки побудовані інакше, ніж в інших народів, наприклад, у європейців. У них там засіла хронічна хвороба - імперське мислення, яке вони несуть уже віками. І це в них, на жаль, не зміниться. Особливо якщо взяти до уваги, що загальний рівень освіченості населення Росії досить низький.

- Тим часом міністр внутрішних справ України анонсував скорочення кількості генералів - зі 194 до 95 осіб. Наскільки, на вашу думку, назріла потреба прорідити лави "носіїв папах"?

- Звичайно, генералів треба скорочувати... Нині вся увага має бути спрямована на тих, хто нас дійсно захищає. Саме про цих хлопців мають говорити щодня в ефірі та розповідати їхні історії. Вони мають бути впізнаваними, а не артисти, які співають на "русском языке". Обличчя солдатів повинні бути і на білбордах та ситі-лайтах. Для того щоб народ знав своїх героїв у лице! Нам же показують зовсім інших героїв, точніше - антигероїв, які просто навалою сунуть із телевізора й радіо... Вертаючись до вашого питання: якщо генералів сьогодні скорочують, значить, так треба.

- Ще один фронт, на якому воює сьогодні Україна, - корупція. На сайті Президента звернув увагу на петицію про скасування грошової застави для хабарників, яка зібрала уже понад 32 тисячі підписів. Свій ви б поставили?

- Ну так. Я теж вважаю, що корупціонерів не можна відпускати під заставу. Коли вони будуть розуміти, що нестимуть відповідальність, у країні нарешті щось зміниться. А наразі хабарники знають, що можуть діяти цілком безкарно. Вони просто сміються зі свого народу і вважають, що це все бидло, яким можна маніпулювати так, як хочеш, і робити все, що хочеш... У них немає ні любові, ні поваги до країни, в якій живуть. Адже ці люди ніколи нічого не боялися.

Їм не страшно, страшно всім іншим, народу страшно, бо не відомо, як жити завтра, за які гроші, якщо вже нині доводиться елементарно виживати. Оцього сьогодні бояться всі люди. А в корупціонерів (як і у влади загалом) страху немає, вони живуть на іншій планеті, яка більшості з нас абсолютно не доступна. При тому ще й хизуються своїми статками. Їм навіть не соромно! І це найбільше дивує, обурює та засмучує.

- Попри все, які ви бачите небезпеки через загальні песимізм та розчарування?

- Нині нікому з нас не можна розчаровуватися. Як би не було важко. Росія тільки й чекає, щоб українці розчарувались та опустили руки. І все робить для цього: залякує через підконтрольні мас-медіа, створює всередині нашої країни хаос, намагається весь час тримати народ у стані страху й непевності. Це найкраща і найсильніша зброя, яка тільки може бути. А до того додайте ще музичку "на русском языке"... Та, повторюсь, розчаровуватись нам не можна. Розчарування - це взагалі один із найбільших гріхів!

Богдан Бондаренко
expres.ua





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com