YAVP.PL: митці зі сцени розповіли правду про Майдан
01.12.2018

YAVP.PL: митці зі сцени розповіли правду про Майдан

У Познані митці зі сцени розповіли правду про Майдан: «Це наш вклад у відстоювання демократичних цінностей»

Наприкінці листопада у Познані відбулася знакова подія для тих, кому не байдужа тематика України, Майдану та мистецтва. Власне, у такому поєднанні глядачі побачили проект «Шлях до свободи». Що це за проект, чому він настільки важливий та які враження справив на глядача, YAVP.PL запитав у безпосередніх учасників та організаторів заходу.

«Шлях до свободи»: від Харкова до Страсбурга

YAVP.PL: митці зі сцени розповіли правду про Майдан

Перед тим як потрапити до Познані, «Шлях до свободи» вже встиг приголомшити глядача в Києві, Харкові, Львові, Торонто, Оттаві, Монреалі й Парижі. І буквально за кілька днів до гастролей у Польщі, виставу показали в Страсбурзі, в Раді Європи.

«Це справжній акт культурної дипломатії, - говорить Галина Тельнюк (одна з учасниць дуету «Сестри Тельнюк», заслужена артистка України). Наша присутність у Раді Європи була доречною, адже ми говорили однією мовою і дипломати слухали нас. «Шлях до свободи» є своєрідною мистецькою боротьбою за демократією. Це наш вклад у відстоювання демократичних цінностей».

«Проект іде в різних мовах, і в цьому його унікальність, - продовжує розповідь Леся Тельнюк (учасниця дуету «Сестри Тельнюк», заслужена артистка України, автор музики «Шлях до свободи»). Він вже був представлений французькою мовою, англійською, в Познані польською мовою. У цьому його надзвичайна відкритість до світу. Можливість іншим людям почути про наші проблеми, про наше життя, почути й зрозуміти».

«Шлях до свободи» - це дійство, створене на основі музики дуету «Сестри Тельнюк» та текстів книги «Літопис Самовидця: дев'ять місяців українського спротиву», укладеної Оксаною Забужко. Протягом перфомансу зі сцени лунають думки та свідчення тих, хто на власні очі бачив події 2013-2014 років під час Революції Гідності. «Потім історію нам перебрішуть, напишуть в підручниках, як кожен собі її уявляє, різні детективні жанри будуть вживатися у цьому плані, - пояснює Галина Тельнюк. А тут, коли говорить людина зі сцени, те, що озвучував Григорій Гладій, Назар Стригун - це голос народу».

YAVP.PL: митці зі сцени розповіли правду про Майдан

Безумовно, «Шлях до свободи» проживає кожен глядач. Проте за зізнанням сестер Тельнюк, найскладнішим виявився показ програми в Києві. «Це було надзвичайно важко, - пригадує Галина Тельнюк. У залі знаходилися люди, які були на Майдані та писали ці пости (що ввійшли до «Літопису самовидця...» - ред). «Для українців дивитися «Шлях до свободи» зараз дуже боляче, - доповнює Галину Леся. Тому наразі проект більш доречно показати якомога більше за кордоном. Оскільки про це (ред - події на Майдані) інформації дуже мало, і вона була спотворена. Для нас дуже важливо донести правдиву інформацію - і словесну, і емоційну, і мистецьку…».

Незважаючи на те, що показ «Шляху до свободи» за кордоном вимагає коштів, адже в ньому задіяна значна кількість людей, «Сестри Тельнюк» сподіваються й надалі виконувати свою місію на фронті «культурної дипломатії». «Це буде відкривати Україну для інших народів» - впевнена Галина Тельнюк і додає: «Цей проект про те, що є добро і є зло. І про зло ми не повинні забувати. Ми повинні відкрити очі, бачити це зло, про нього нагадувати. У цьому світла місія проекту. Ми знаємо, що зло є. Але ми все рівно сильні, ми разом. З нами правда, з нами Бог. Добро переможе».

За розмову з сестрами Тельнюк дякуємо Марії Андрухів, співробітниці Почесного Консульства України в Познані, яке виступило одним з організаторів показу проекту «Шлях до свободи» в Польщі.  

Я в Польщі - yavp.pl





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com